14. 5. 2024   |   svátek má Bonifác
 

Rajčatový protlak

Název Množství a jednotka
rajčata 2 kg
sůl 1 lžička

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Rajčata omyjeme a pečlivě odkrojíme všechno škaredé :-). Nasypeme je do velkého kastrolu, trochu pomačkáme vařečkou, osolíme zarovnanou lžičkou soli, přikryjeme pokličkou a velmi pomalu vaříme asi hodinu.
Po hodině rajčata rozmixujeme ponorným mixérem, vrátíme na sporák a pomalu vaříme za občasného promíchání do zhoustnutí - doba vaření je různá podle vodnatosti/masitosti rajčat.
Vysterilizované skleničky naplníme protlakem, zavíčkujeme a sterilujeme při pomalém varu 45 minut při 80°.

Recept je ze dvou kil rajčat, ale množství je neomezené, co hrnec dovolí. Soli přidáváme úměrně množství rajčat.


 


RECEPTY

Jahodová/vanilková domácí zmrzlina

Postup: Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem šleháme ve vodní lázni tak dlouho, až... zobrazit recept

RECEPTY

Kapustová polévka

Postup: Dáme vařit na proužky nakrájenou kapustu a hrst krup. Osolíme, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí plátky po znojemsku

Postup: Plátky hovězího masa (kýta, roštěnec) naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z... zobrazit recept

RECEPTY

Kořeněné koláčky

Postup: V misce smícháme všechno suché - 100g mletých ořechů, 100g hladké mouky, 1... zobrazit recept

RECEPTY

Šuhajky (šuhajdy)

Postup: Ivu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao a promícháme. Rozložíme si... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Velký test nanuků

Míša tvarohový Mražený tvarohový krém s kakaovou polevou Složení: Tvaroh... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...